EXPLORATORES

A Kandó Kálmán Műszaki Főiskola informatika szakos hallgatói a választható Mesterséges Intelligencia szakirány keretében egy összetett kutatási és fejlesztési feladatot átölelő projekteken dolgoznak Egy ilyen több féléves munka eredményeként készült el az EXPLORATORES négylábú lépegető robot I. verziója. A robot demonstrációs, oktatási és kutatási céllal épült. Ennek megfelelően törekszünk az egyszerű, jól áttekinthető megoldásokra.

A munka 1997. februárban kezdődött. Az első félévben a részletes irodalomgyűjtést és Interneten-kutatást végeztünk a lépegető robotok témakörében. Az összegyűjtött információ alapján készítettük el a rendszertervet, majd megépítettük a robot vázát. A fejlesztés második lépésként elkészült a robot mozgatását és a kommunikációt kezelő vezérlőprogram, valamint a PC-s tesztkörnyezet. A folyamatos fejlesztés 1998 tavaszára az alapcéloknak megfelelően működő robotot, EXPLORATORES első verzióját eredményezte.

A kutatást és a fejlesztést tovább folytatva 1998 őszére jelentős új eredményeket sikerült elérni mind a konstrukcióban, mind a vezérlőrendszerben, mind a PC-s grafikus pályaszimulátorban. Az eddigi tapasztalatok és kutatások összegzéseként kifejlesztettük az EXPLORATORES II-t.

A következő táblázat a technikai paramétereket és a fejlesztési irányait tartalmazza:

Galéria

Képek az Exploratores I-ről és II-ről

Paraméterek

Exploratores II. főbb technikai paraméterei

Váz

Leírás a vázról és járási stratégiáról

Motorok

A motorok bemutatása

Processzorok

Leírás a processzorokról

PC-s felület

PC-s kommunikáció és neurális hálózat

Aktuális fejlesztések

A futó fejlesztések


Véleményeket, észrevételeket és kérdéseket a következő E-mail címeken fogadunk szeretettel:

Brünner Róbert

Molnár András

Varga Lajos

rbrunner@ultra.obuda.kando.hu
fuhur@freemail.c3.hu
lvarga@ultra.obuda.kando.hu
     
Vámossy Zoltán konzulens
vamossy@novserv.obuda.kando.hu

A hónlap utolsó módosítása: 1998. október 19.