Tartalmi összefoglaló és köszönetnyílvánítás

 

Ez a honlap a 2001 decemberében a Budapesti Mûszaki Fõiskolán tartott Tudományos Diákköri Konferenciára készített dolgozatom tartalmazza. Bordás Henrik vagyok, végzõs hallgató informatika szakon az Intelligens Automatizált Rendszerek szakirányon. Ennek az anyagnak a felhasználását kérem jellezzék nekem.

A személyazonosítás kérdése végigkísérte az emberi civilizáció fejlődését. Az ókortól kezdve napjainkig egyaránt fontos volt egyes személyek felismerése.

Napjainkban a három legfontosabb személyazonosítási terület az adat- és területvédelem, valamint a hivatalos szervek személyellenőrzése. Csak az arra jogosultak férhessenek hozzá az adatokhoz, csak ők léphessenek be a megadott helyekre. A személyellenőrzésnél felvetődik az azonosítás fő kérdése: Az-e a személy, akinek vallja magát?

Munkámmal egy rövid biometriai bemutató után próbálom végigkövetni az ujjlenyomat azonosítás egyes lépéseit, a hardver bemutatásától a személy azonosításáig. A Saját fejlesztések címszó alatt egy általam tervezett célhardver és fejlesztői készlet, valamint egy rá épülő képfeldolgozó rendszer kerül bemutatásra CHRIS (Capacity sensor based Human Recognition and Image processing System) néven. Eredeti célom egy, az ujjnyomat olvasásán alapuló beléptető rendszer készítése volt, AFIS (Automatic Fingerprint Identification System) néven. A címváltoztatás azért vált szükségessé, mert bár a munkám teljes egészében az autómatikus ujjnyomat felismerő rendszerről szól, de a szakirodalom AFIS névvel az olyan rendszereket említi, ami egy nagy adatbázist kezelve hasonlósági listát generálnak, nem az egyezőséget döntik el, és általában nem valós időben (real-time) működnek. Ilyen például az FBI azonosítási rendszere.

Köszönetemet szeretném kifejezni azon személyeknek, akik segítették munkámat: Vámossy Zoltán és Dr. Kutor László tanáraimnak a konzultációkért, Persa Tibornak a Guardware System KFT-től a szakmai segítségért és útmutatásért, valamint Szabados Károlynak a SIMACOMP KFT-től, aki fejlesztés céljából rendelkezésemre bocsátott egy Infineon Technologies féle kapacitív szenzort.