IAR 2010-2011b

IAR szakirány 2010-2011b

Üdvözöljük az Óbudai Egyetem Neumann János Informatikai Kar 2010-2011-es Informatikai és Automatizált Rendszerek szakirányának weboldalán! Az oldalon megtalálja valamennyi, a szakirány hallgatói által készített, projektmunkára való hivatkozást, illetve a projektek rövid leírását.

C.P.S. Tenyérfelismerő rendszer

Készítők: Bobvos Péter, Czimeth András

Mai világunkban működő informatikai rendszerek többségének szüksége van valami féle felhasználó azonosításra. Ennek oka az, hogy meg kell bizonyosodjunk affelől, hogy csak az tudja igénybe venni a szolgáltatást, vagy a rendszert aki, megfelelő jogokkal rendelkezik és senki más. Felhasználó azonosítást használnak például banki rendszereknél (ATM), magas biztonsági fokon őrzött épületbe való belépéskor, laptopoknál stb. Ezeknél a rendszereknél felmerülhet az a probléma, hogy egy esetleges csaló, aki a belépési azonosítónkat megszerzi (chip kártya, lemez) fel tudja azt használni így megkerülve a biztonsági rendszert. A biometrikus azonosítás előnye az, hogy egy olyan megoldást nyújt, amellyel ezeknek a biztonsági rendszereknek a hatásfoka sokszorosára növelhető, mivel az emberi test egyedi sajátosságaiból képezi le az azonosításhoz szükséges kódot, így hamisíthatatlan. Továbbá leegyszerűsíti azt a kérdést, hogy a kulcsot, ami szükséges a belépéshez, vagy a szolgáltatás igénybe vételéhez hol tároljuk, mivel nem tudjuk elfelejteni, mint egy PIN kódot vagy elhagyni, mint egy kártyát.

A projekt weboldala: [link]

Tekintet követés webkamerával

Készítők: Csabán Balázs, Kovács Dániel

Az emberi arc felismerése és a tekintetkövetés a gépi látás két olyan területe, melyek az ezredfordulóig hatalmas változásokon mentek keresztül, s a felhasználók igényeit egyre inkább kielégítve még napjainkban is fejlődnek. A kutatók, már a hetvenes évek óta dolgoznak ki jobbnál jobb módszereket, melyeknek köszönhetően rendszereik egyre pontosabbak és gyorsabbak lettek. Míg 1973-ban 75%-ban, a kilencvenes években 90%-ban, 2001-ben már szinte 100%-ban működő rendszerekről beszélhettünk az arcfelismerés terén.

Ma már rengeteg lehetőségünk van arra is, hogy az emberi szemet, vagy magát a pupillát detektáljuk, léteznek olyan megoldások, melyek csak egy webkamerát, de számos olyan is, melyek speciális hardvert igényelnek.

Napjainkban tekintetkövető szoftverek már nem csak kísérletezés, kutatás céljából készülnek: a biztonsági rendszerek szerves részét képezik, ilyen programokkal igyekeznek segíteni a mozgássérültek mindennapjait, megkönnyíteni számukra a számítógéppel való interakciót, de ezek mellett találhatunk olyanokat is, melyeket statisztikák készítésére, vagy a balesetek megelőzésének érdekében a sofőr vezetés közbeni éberségének figyelésére terveztek. Mára a gépi látás eme területe olyannyira népszerű lett, hogy az mobilplatformokon is megjelenik, sőt a Microsoft legújabb Windows 8-as operációs rendszerében lehetőségünk lesz a kurzor tekintettel való irányítására is.

A projekt weboldala: [link]

Kézzel írt szöveg normalizálása

Készítő: Nagy Levente

A kézzel írt dokumentumokban lévő sorok behatárolása, szétválasztása, dőlési és méretbeli normalizálása, hogy azok a tanító algoritmusok számára átadható legyenek.

A projekt weboldala: [link]

Arcanimáció mozgásrögzítés segítségével

Készítő: Könyvesi Gábor

A virtuális arcok kézi animációja (legyen az élethű vagy stilizált arc) hosszadalmas, aprólékos és sok tapasztalatot igénylő feladat. A dolgozat részletesen ismerteti az optikai mozgásrögzítés (motion capture) egy, az emberi arc mozdulataira kiélezett megvalósítását.

A dolgozat célja a virtuális arcok mozgatásának segítése, részleges vagy teljes automatizálása az életszerű animáció elérésének érdekében. A cél eléréséhez sztereo kamerarendszert alkalmaz, és e kamerák képét használja fel, hogy egy színész arcának (pontosabban az arc felületén elhelyezett jelölőpontok, más néven markerek) mozgását rögzítse és átültesse a virtuális arcra. A megvalósítás szorosan együttműködik egy már létező grafikai programcsomaggal, ezáltal jól alkalmazható az animációs munkafolyamat részeként.