Felvétel készítés

A felvétel készítésre két kamerát alkalmaztunk. Az egyik RGB tartományban, a másik közel infra tartományban készít képeket. A kamerák sínen mozognak a növények felett. A sín egyik végétől a másikig mozogva a modul bizonyos időközönként megáll és felvételt készít, melyet a rendszer eltárol. A sor végére érve megáll, majd az elkészült felvételekből egy panorámaképet készít, mind az RGB mind az NIR tartományban készültekből egyet-egyet.

Szegmentálás


A két panorámat képet összeilleszti, és NDVI index alapján szegmentálaja. A kapott bináris képen a legnagyobb összefüggő területeket további feldolgozásra küldi.

Levelek szétválasztása

A feldolgozás szempontjából a célszerű hogy levelenként szétválasszuk a növényt. Erre jelenleg még nincs megoldásunk, ez további kutatást igényel.

Erezet megkeresése


A szétválaszott leveleken az erezet tipikusan nem csak egy él ezért nem lehet tipikus élkeresési algoritmusokat alkalmazni. A rendszerben a Ridge filter lett megvalósítva, amely egy aszimetrikus Gaus szűrőt használ. A szűrőt forgatva minden pixelre megkap egy függvényt, amelyet elemezve kideríthető hogy az erezet része vagy sem. A kapott pontokra egyneseket illesztve jól közelíthetőek az erek.

Elemzés


Különboző színtekren való elemzéssel megkaphatóak a levélen található elszíneződések. Ezeknek az elhelyezkedéséből az erezet illetve a levél széléhez képest, további adatok nyerhetőek ki. A rendszer ezeket az adatokat tárolja későbbi feldolgozásra.

Kitekintés

Későbbiekbek a nyert adatokból, és egy jól felépített tudásbázis segítségével, automatikusan kijelezhető az egyes betegségek és hiánytünetek, szinte azonnal a megjelenéskor. A közel infra tartományban való elemzéssel, még a megjelenés előtt is van lehetőség erre. A modult egy nagyobb terület átvizsgálására alkalmas eszközre, mint pl. quadrokopterre helyezve könnyen és gyorsan, akár automatizálva is vizsgálható a termőföld.